Olo, w tej paczce z tego co się domyślam i widzę w internetach - są cztery głośniki. Każdy po 16 omów impedancji. Skoro żądane wartości mają być 4, 16 i 8 (to ostatnie w wersji stereo) to łatwo się domyślić jakie są połączenia głośników w każdej konfiguracji. Muszą być takie jak przedstawiłem. Każdy, kto zaliczył fizykę na poziomie podstawówki powinien bez problemu policzyć i potwierdzić.. (podpowiadam, że chodzi o obliczanie rezystancji w połączeniach szeregowych, równoległych i szeregowo-równoległych – dla impedancji liczy się tak samo)
Z prawej strony wychodząc ze wzoru na moc i uwzględniając prawo Ohma - po małych przekształceniach spróbowałem określić wartość skuteczną (RMS) napięcia oraz prądów przy podłączeniu różnych wartości impedancji. Im większy prąd tym głośnik powinien głośniej grać po mojemu.
Wartość prądu płynącego przez całą paczkę oznaczyłem jako I. Z kolei prąd płynący przez pojedynczy głośnik to Ig. Te wartości się różnią ponieważ prąd I się rozgałęzia na dwa albo na cztery - po to właśnie narysowałem te schematy połączeń głośników. Widać, że w wersji MONO 4 omy - prąd I się rozgałęzia na cztery takie same części więc dlatego prąd Ig jest wtedy cztery razy mniejszy od prądu I. W innych konfiguracjach dedukowałem analogicznie.
Wychodzi mi, że najmniejszą moc uzyskamy w połączeniu 16 omów – zestaw powinien grać cztery razy ciszej – wrażenia słuchowe mogą być mniej lub bardziej słyszalne bo jak wiadomo ludzkie ucho ma charakterystykę logarytmiczną.. Na pewno jednak paka będzie grać ciszej.
W wersjach mono 4 omy oraz stereo 8 omów – prądy Ig wychodzi, że są takie same więc nie ma za bardzo znaczenia jak ustawisz. Powinno grać tak samo. Warunek jest jednak że podłączysz drugi kabel. BTW – Olo, naprawdę cały czas nie zauważałeś, że tylko dwa głośniki Ci grają?
Jest jeszcze jedna rzecz – gdzieniegdzie zauważyłem w necie, że dla tego heada podają iż dla obciążenia 8 omów moc ma wynosić 80W. Na przykład tutaj:
https://www.lightingcenter.pl/19326-dea ... -watt.html Dla mnie to trochę dziwne bo raczej powinno być 60W. Być może to chwyt marketingowy, a może działa tu jakiś mechanizm, o którym nie mam pojęcia.
Ewidentnie najlepiej wypróbować te dwa ostatnie połączenia i sprawdzić organoleptycznie jak to gada. Jeżeli faktycznie jest 80 W na kanał w wersji 8 omów to – takie ustawienie byłoby najkorzystniejsze - prąd jak widać wychodzi wtedy największy. Na koniec jeszcze chciałbym dodać, że tak naprawdę to moje teoretyczne rozważania. Ja ze wzmacniaczami jak i paczkami do wzmacniaczy miałem do czynienia tyle co z Mercedesami.. Czyli nic! Nic się nie stanie – ale bawisz się na własną odpowiedzialność.