Witajcie!
Jest temat.. Dzisiaj na próbie, moje nieszczęsne strap locki niedopasowane, tanie i dziadowskie, zrobiły wyskok z zaczepów w gitarze. Jakie porządne Strap locki polecacie? Chciałbym zamontować je jak należy, na jakieś dobre wkręty, albo nawet z jakimś dodatkiem kleju. Drugi temat bardzo drażliwy dla mnie, to to pęknięcie na gryfie którego albo wcześniej nie widziałem (gitarę mam od grudnia małe szanse na takie przeoczenie) albo powstało przy upadku

w zasadzie resztę próby w duchu opłakiwałem pęknięty lakier który ciągle czułem pod ręką. W głębi siebie mam ogromną nadzieję, że to dalej nie pójdzie, jednak mam wątpliwości, żeby to był tylko odpryśnięty lakier. W grze nic się nie zmieniło, chociaż początkowo wczytywałem sobie, że struny na pierwszych kilku progach zaczęły pobrzękiwać, a gitara przestała mi stroić. Stroik mnie wyprowadził z błędu i w tej chwili, na chłodno, nie widzę, żadnej zmiany w grze. Wiem, że Lutnicy nie z takimi rzeczami sobie radzą i pewnie sam mógłbym coś zeszlifować polakierować i grać dalej, ale ten sprzęt stał się moim oczkiem w głowie nie może nic pójść nie tak. Pytania do Was: 1. Czy nie świruję za bardzo? 2. Polecacie jakiegoś lutnika/znajomego/sprawdzonego który by mi to zrobił? 3. Na jakie koszta się naraziłem nie wymieniając wczas mocowań na pasek? Tj. ile mniej więcej może wyjść taka usługa (zakładając najgorszy wariant) 4. Czy po klejeniu sustain albo inne właściwości akustyczne, są w większym stopniu zagrożone? 5. Wcześniejsze pytanie o Strap locki aktualne
Gitara jest fantastyczna Orville Les Paul standard z roku 1991. Piękna gitara która spełniła moje oczekiwania i jest już, jakąś, częścią mnie. Fantastyczny instrument. Ponadto troszkę mnie kosztował i przyszedł z samej Wawki od HRGuitars, co też mnie nakręca, bo Pan Hubert, a dokładnie jego działalność, obrosła, z tego co czytałem i obserwuję, na miarę legend.
Zdjęcia na dysku google (pęknięcie od góry wzdłuż podstrunicy było wcześniej, nie wiem czy się troszkę nie wydłużyło, ale jeśli tak to niewiele.)
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing