przez Raven » 19 Maj 2014, 10:24
Ja na płycie "Robaki" aż takiej kompresji nie słyszę, uważam że brzmienie jest bardzo dobre, a wykresy przedstawione w 1 poście nie są całkiem płaskie prawie przy progu 0db tylko jednak są "pocięcia" co oznacza że jest dynamika. Co chciałem dodać jeszcze:
wykres który widzimy przedstawia cały plik audio, czyli gitary, wokale, perkusję - wszystko w jednym scalone, a to oznacza że nie jesteśmy w stanie ocenić dynamiki poszczególnych śladów, tylko ogólną dynamikę utworu. Gdyby mieć możliwość zobaczyć np. ślad samej perkusji, oraz osobno każdej gitary i wokalu to może się okazać że można by się nieźle zdziwić jaka jest dynamika. Po scaleniu tego wszystkiego przykładowo ta perkusja może nadal być dynamiczna, a gitary wcale nie muszą jej zagłuszać - na tym polega właśnie miksowanie ścieżek, tak aby to wszystko się nie zlewało i aby można było odróżnić jedno od drugiego, ten wykres pokazuje "całość" i np. dynamiki samej perkusji nie będzie widać gdy gitary grają. Kolejną sprawą jest to że mamy tutaj dużo rzeczy i dość mocne brzmienie, na pewno trzeba było troszkę zmniejszyć dynamikę w niektórych momentach, bo inaczej za cichych momentów w natłoku brzmienia byśmy nie usłyszeli, ale np. kiedy nie ma takiego natłoku ścieżek to wyraźnie słychać dynamikę. Autor tematu powinien się poważnie zastanowić. Może i najnowszy album faktycznie dynamiczniejszy jest, ale mnie osobiście podoba się realizacja wszystkich albumów, bo poza dynamiką są jeszcze inne ważne aspekty. I powiem po raz kolejny - uważam że wszystkie albumy są dobrze zrobione.
"Im ciemniejsza noc, tym jaśniejszy dzień. Światło ma moc i nie zgasi go cień. Światło ma moc, ciemność jej nie ogarnia. Choć cień jest od zawsze, po drugiej stronie światła."